Οργάνωση προσωπικού χώρου

Οργάνωση προσωπικού χώρου

Ο καιρός σιγά σιγά ανοίγει, οι ρυθμοί της καθημερινότητας επιστρέφουν και ο χρόνος θα αρχίσει πάλι να περιορίζεται. Τα καλοκαιρινά ρούχα θα πρέπει να πάρουν την θέση τους στην ντουλάπα, αλλά με ένα ακατάστατο σπίτι πώς θα συμβεί αυτό;

Μπορεί ο χρόνος μας μέσα στην μέρα να περιορίζεται από πολλούς παράγοντες και οι δουλειές του σπιτιού να είναι χρονοβόρες, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ένα τακτοποιημένο σπίτι προσδίδει ισορροπία και θετική ενέργεια στην καθημερινότητά μας. Γι’ αυτό, κάνε το δώρο στον εαυτό σου και υιοθέτησε μερικές γρήγορες και έξυπνες πρακτικές, που θα σε βοηθήσουν να γλιτώσεις κόπο και σπατάλη χρόνου!

Από που να ξεκινήσω;

Ένα από τα πιο βασικά ερωτήματα με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι, είναι το από που να ξεκινήσουμε την τακτοποίηση. Είναι σημαντικό να διαμορφώνουμε ένα πλάνο και να τακτοποιούμε με την σειρά κάθε δωμάτιο και χώρο του σπιτιού. Δεν χρειάζεται να γίνουν όλα σε μια μέρα! Μπορούμε μεθοδικά κάθε μέρα να συμμαζεύουμε μικρά σημεία του σπιτιού και μια φορά την εβδομάδα να γίνονται οι βασικές δουλειές.

Ξεκινώντας με το υπνοδωμάτιο

Η πιο απλή συνήθεια που μπορεί ο καθένας να εντάξει στην καθημερινότητά του, είναι το στρώσιμο του κρεβατιού. Δεν είναι χρονοβόρο, προσδίδει άμεσα μια αρμονία στον χώρο και την αίσθηση ότι όλο το δωμάτιο είναι τακτοποιημένο.

Το επόμενο βήμα είναι η εκκαθάριση σε ντουλάπα και συρτάρια. Δεν είναι απαραίτητο να καταλήξουν όλα στα σκουπίδια, καθώς μπορούμε να δωρίσουμε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση! Για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε πραγματικά ποια είναι τα αντικείμενα που χρειαζόμαστε και ποια όχι, πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας το ερώτημα “Πότε το χρησιμοποίησα τελευταία φορά;”. Εάν η απάντηση είναι ένα χρόνο πριν, τότε μάλλον δεν το χρειαζόμαστε πια.

Μόλις ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των πραγμάτων, πρέπει να γίνει η τακτοποίησή τους πίσω στην ντουλάπα και στα συρτάρια. Μια καλή τακτική είναι να διαχωρίζουμε τα ρούχα με βάση το χρώμα, το ύφασμα, το είδος και την συχνότητα που τα φοράμε.

Τακτοποίηση μπάνιου

Για να μπορεί το μπάνιο μας να δείχνει τακτοποιημένο, πρέπει να διατηρείται καθαρό! Θα πρέπει τακτικά να γυαλίζουμε τον καθρέφτη, να καθαρίζουμε το χαλάκι και να ξεπλένουμε τις επιφάνειες από πιθανά υπολείμματα σαπουνιού. Πολύ σημαντικό, είναι να μην αφήνουμε πράγματα που χρησιμοποιούμε τακτικά σε κοινή θέα. Αξιοποιούμε τα ντουλάπια του μπάνιου όσο το δυνατόν περισσότερο, όπως επίσης, και κουτιά αποθήκευσης για ότι περισσεύει.

Ορίζουμε το ντουλάπι στο οποίο θα βρίσκονται οι καθαρές πετσέτες μπάνιου και τοποθετούμε στους τοίχους γάντζους για να κρεμάμε αυτές που χρησιμοποιούμε. Μην ξεχνάμε, όμως, το καλάθι των απλύτων που συχνά βρίσκεται ξεχειλισμένο σε μια γωνία του μπάνιου! Για να σταματήσει να γίνεται αυτό, είναι καλό να ορίζουμε συγκεκριμένες μέρες που θα βάζουμε πλυντήριο, αποφεύγοντας τις στοίβες και αποκτώντας έναν καθαρό και συμμαζεμένο χώρο.

Περνάμε στο σαλόνι

Το σαλόνι είναι ο χώρος που συχνά περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας, αλλά και ο χώρος που θα δει ένας καλεσμένος μας. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται συμμαζεμένος, καθώς μέσα από αυτόν διαμορφώνουν και μια εικόνα για εμάς όσοι τον επισκέπτονται.

Μια καλή λύση είναι να δημιουργήσουμε μικρούς αποθηκευτικούς χώρους στους οποίους να τοποθετούμε αντικείμενα που παίρνουμε και πρέπει να παίρνουμε πάντα μαζί μας, όταν φεύγουμε από το σπίτι. Πόσες φορές έχουμε ξεχάσει κλειδιά, πορτοφόλι, γυαλιά, κινητό επειδή βρίσκονται διασκορπισμένα σε διάφορα τραπεζάκια του σπιτιού; Σε μια πιατέλα ή ένα κουτί που λειτουργούν και ως διακοσμητικά, μπορούμε να τα τοποθετήσουμε όλα εκεί μαζεμένα.

Αυτό που σίγουρα μπορεί να χαλάσει όλη την εικόνα του σαλονιού μας, είναι ο ακατάστατος καναπές. Είναι καλό τα μαξιλάρια να μην δείχνουν παραμορφωμένα, το ριχτάρι να μην είναι κουρελιασμένο και απλωμένο στον μισό καναπέ και τα τηλεκοντρόλ να μην βρίσκονται διάσπαρτα πάνω του. Αν καθημερινά φροντίζουμε να τα τακτοποιούμε, τότε θα διατηρείται και η εικόνα του σαλονιού μας πάντα αρτια!

 

Ας μην ξεχνάμε

Η οργάνωση είναι μια διαδικασία, η οποία μπορεί να βελτιώνεται συνεχώς. Είναι σημαντικό να αφιερώνουμε λίγο από τον χρόνο μας στο να οργανώνουμε και να απελευθερώνουμε τον χώρο μας από περιττά αντικείμενα. Η συσσωρευμένη ακαταστασία είναι αποτέλεσμα των συχνών αναβολών, γι αυτό πάρτο απόφαση και ξεκίνα!