Μάθε όσα δεν γνώριζες για τον Ιαπωνικό σχεδιασμό και τα προϊόντα της MINISO

Μάθε όσα δεν γνώριζες για τον Ιαπωνικό σχεδιασμό και τα προϊόντα της MINISO 1

Η MINISO είναι μια εταιρεία Ιαπωνικού σχεδιασμού, που ιδρύθηκε από τον Ιάπωνα σχεδιαστή Miyake Junya και τον Κινέζο νεαρό επιχειρηματία Ye Guofu στο Τόκιο της Ιαπωνίας, με τον πρώτο να έχει και τον ρόλο του κύριου σχεδιαστή. Που βασίζεται, όμως, ο Ιαπωνικός σχεδιασμός;

Ο Ιαπωνικός σχεδιασμός ενώ αναφέρεται με περηφάνια σε χιλιάδες χρόνια παραδοσιακών ιαπωνικών τεχνών, είναι ταυτόχρονα ιδιαίτερα σύγχρονος και μοντέρνος. Χαρακτηρίζεται από απλό σχεδιασμό, γεωμετρικά σχήματα, πινελιές χρωμάτων μέχρι και από μασκότ, χαριτωμένα πάτερν και κινούμενα σχέδια. Όλα τα παραπάνω αντανακλώνται έντονα μέσα από τα προϊόντα της MINISO, τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά κάνοντας μια βόλτα στα καταστήματά μας!

Από που πηγάζει η φιλοσοφία της εταιρείας με βάση τον Ιαπωνικό σχεδιασμό;

Ο κύριος σχεδιαστής της MINISO, Miyake Junya, ακολουθεί πιστά το φυσικό lifestyle! Πιο συγκεκριμένα, πιστεύει έντονα ότι η φύση των ανθρώπων εμπλουτίζεται με μαγικές δυνάμεις, καθώς απολαμβάνουμε όλα αυτά που μας έχει δώσει η φύση. Μόλις μάθουμε από τη φύση και δημιουργήσουμε από αυτήν, μπορεί να νιώσουμε τη χαρά της ζωής! Αυτός είναι και ο λόγος που όλα τα προϊόντα της MINISO προσκολλώνται στην φιλοσοφία της «απλότητας της φύσης και καλής ποιότητας» και της τάσης «επιστρέφοντας στη φύση».

Οι ομάδες σχεδιασμού της MINISO

Η MINISO Original Design (MOD) συνεργάζεται με πάνω από 100 σχεδιαστές και ομάδες σχεδιασμού σε όλο τον κόσμο. Έχοντας ως προτεραιότητα την βελτιστοποίηση της δομής και διαχείρισης των προϊόντων, η MINISO στρέφεται έντονα στην επιλογή υλικών από όλο τον κόσμο, όπως είναι η Ιαπωνία, Κορέα, Σουηδία, Δανία, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Κίνα κλπ.

Πάμε όμως να γνωρίσουμε μερικές από τις ομάδες σχεδιασμού της MINISO:

Permafrost

Μάθε όσα δεν γνώριζες για τον Ιαπωνικό σχεδιασμό και τα προϊόντα της MINISO 2

Η Permafrost είναι μια εταιρεία σχεδιασμού στην Νορβηγία και αποτελείται από τέσσερις σχεδιαστές : τον Andreas Murray, Eivind Halseth, Oskar Johansen και Tore Vinje Brustad. Η φιλοσοφία τους είναι να δημιουργούν προϊόντα που είναι φιλικά στην χρήση, απλά και ασφαλή και με χαρακτηριστικά που θα τα κάνουν να ξεχωρίσουν. Θεωρούν ότι αυτή η φιλοσοφία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλων των ειδών τα προϊόντα και να τα κάνει μοναδικά και αξιοσημείωτα! Η συλλογή Permafrost X MINISO πραγματοποιεί πωλήσεις μέσω των καταστημάτων της MINISO σε ολόκληρη την Ασία.

Pentagon

Η Pentagon έχει έδρα στο Ελσίνκι. Κύριο μέλημα των σχεδιαστών της είναι η βελτίωση προϊόντων, υπηρεσιών και του περιβάλλοντος που καθημερινά χρησιμοποιούν οι άνθρωποι. Συμβάλλουν έντονα στην δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος, καθώς στοχεύουν στην βιώσιμη ανάπτυξη και βιώσιμο σχεδιασμό. Η δουλειά τους είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη, καθώς έχουν πάρει βραβεία όπως το iF Product Design, Red Dot και Design Plus.

Aivan

Η Aivan συνδυάζει τα πιο απλά και κατανοητά στοιχεία σχεδιασμού για έναν καταναλωτή, με τον δημιουργικό σχεδιασμό. Είναι μια από τις κορυφαίες και πιο ευέλικτες εταιρείες σκανδιναβικού σχεδιασμού και η ομάδα της έχει αναλάβει μεγάλα επιτυχημένα project, αποκτώντας έτσι μεγάλη εμπειρία!

Bambú Studio

Μάθε όσα δεν γνώριζες για τον Ιαπωνικό σχεδιασμό και τα προϊόντα της MINISO 3

Η Bambú Studio εδρεύει στην Ισπανία. Σαν εταιρεία ακολουθεί έντονα την πεποίθηση ότι ο σχεδιασμός πρέπει να είναι κάτι που έχει σημασία. Ο CEO της εταιρείας, Javier Moreno, έχει αναφέρει ότι “Στις μέρες μας, όλα γίνονται όλο και περισσότερο άυλα και εικονικά, αλλά οι ζωές μας είναι αδιαχώριστες από τις υλικές μας ανάγκες. Επομένως, τα σχέδια θα πρέπει να είναι λειτουργικά κατάλληλα για τους σκοπούς τους και αισθητικά ευχάριστα!”. Η Bambú Studio στοχεύει έντονα στην σχολαστική διαδικασία σχεδιασμού, αλλά και στην κατανάλωση όλο και λιγότερων πόρων!

ZAN DESIGN

Η ZAN DESIGN ακολουθεί την φιλοσοφία ότι ένας καλός σχεδιασμός δεν αλλάζει απαραίτητα τις ζωές μας, αλλά ένας κακός σχεδιασμός μπορεί να καταστρέψει όλη την χαρά της ζωής. Πιστεύει ακράδαντα ότι ο καλός σχεδιασμός δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στην λειτουργικότητα. Ο καλός σχεδιασμός είναι ο καθρέφτης των σχεδιαστικών ιδεών και του lifestyle με στόχο την ικανοποίηση των ανθρώπων.

Απονομή βραβείων

Καθώς η MINISO έχει από πίσω της διακεκριμένες ομάδες σχεδιαστών, έχει καταφέρει να έχει στην κατοχή της και ορισμένα βραβεία! Τον Ιούλιο του 2019, κέρδισε 5 βραβεία στο European Product Design Award 2019. Πιο συγκεκριμένα, επιλέχθηκαν πέντε αυθεντικά προϊόντα που σχεδιάστηκαν από το MINISO Original Design Institute (MOD), κερδίζοντας ένα χρυσό βραβείο, δύο ασημένια βραβεία και δύο τιμητικά. Το Milk Bottle & Jam Bottle κέρδισε το χρυσό βραβείο, το Cactus Expander και το Summer Series Mini Fan κέρδισαν τα ασημένια βραβεία, και το Hedgehog Massage Hammer και το FUSION Massager κέρδισαν τα τιμητικά.

Μάθε όσα δεν γνώριζες για τον Ιαπωνικό σχεδιασμό και τα προϊόντα της MINISO 4

Από τότε μέχρι και σήμερα, περισσότερα από 20 προϊόντα MINISO έχουν βραβευτεί.Αυτό ενισχύει την θέληση της εταιρείας να βελτιώνεται όλο και περισσότερο και έτσι να συνεχίζεται η πρόοδος και η καινοτομία στον σχεδιασμό προϊόντων. Εσάς ποια η άποψή σας για τον Ιαπωνικό σχεδιασμό της MINISO;