Η Θερινή ώρα έφτασε και μπορεί να μείνει!

Η Θερινή ώρα έφτασε και μπορεί να μείνει! 1

Η Θερινή ώρα έφτασε και μπορεί να μείνει!

 

Γνωρίζατε ότι φέτος μπορεί να ήταν η τελευταία χρονιά που αλλάξαμε τα ρολόγια μας;

 

Στις 29 Μαρτίου, όλοι γυρίσαμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά. Χάθηκε μια ώρα πολύτιμου ύπνου, αλλά κερδίσαμε ταυτόχρονα περισσότερη ώρα ήλιου μέσα στην ημέρα μας. Η χρήση της θερινής ώρας ξεκίνησε με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. 

 

Ωστόσο, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, το μέγεθος της ενέργειας που καταναλώνεται, πλέον δεν επηρεάζεται από την αλλαγή ώρας. Το αποτέλεσμα είναι ένα νέο ερώτημα που τέθηκε στα κράτη της Ευρώπης:

 

Καθιέρωση της θερινής ή της χειμερινής ώρας;

 

Ποιος κερδίζει;

 

Οι υποστηρικτές της καθιέρωσης της θερινής ώρας είναι αρκετοί! Ιδιαίτερα οι χώρες, που λόγω του γεωγραφικού τους πλάτους, τον χειμώνα δεν έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν με διάρκεια το φως του ήλιου. Καθιερώνοντας, όμως, την θερινή ώρα θα μπορούν να εκμεταλλευτούν περισσότερο την ημέρα. 

 

Είναι γεγονός, πως ο ήλιος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την καλή ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου. Προσφέρει την πολύ απαραίτητη βιταμίνη D, πολύτιμη ενέργεια για δραστηριότητες και δημιουργεί την απαραίτητη διάθεση, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα μας. 

 

Πως να μην αναζητά, επομένως, κάποιος λίγη περισσότερη πηγή φωτός μέσα στην μέρα του;

 

Μεγαλύτερη διάθεση για Σωματική Άσκηση

 

Σκεφτείτε τον χειμώνα που  εργάζεστε καθημερινά, να βρίσκεστε όλες τις φωτεινές ώρες της ημέρας μέσα σε έναν κλειστό χώρο. Η διάθεση και η ενέργεια που θα σας έχει απομείνει γυρνώντας σπίτι με σκοτεινό ουρανό, θα σας κάνει να προτιμάτε μια απλή χαλάρωση στον καναπέ, αντί να σας δώσει ενέργεια για μια παραγωγική δραστηριότητα της αρεσκείας σας. Η μόνη διέξοδος σας από την ρουτίνα αυτή, θα βρίσκεται μόνο στις μέρες που έχετε άδεια, τότε που έχετε την ευκαιρία να αδράξετε την μέρα από το ξεκίνημά της.

 

Σκεφτείτε τώρα, την ίδια καθημερινότητα με την διαφορά ότι γυρνάτε σπίτι παρέα με την συντροφιά της ημέρας. Η διάθεσή σας είναι σημαντικά αυξημένη, προκειμένου να καταναλώσετε την υπόλοιπη ενέργειά σας σε κάτι παραγωγικό, που θα συμβάλλει και στην σωματική σας υγεία. Υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιήσετε σωματική άσκηση στην φύση, στον καθαρό αέρα και όχι απαραίτητα σε ένα κλειστό, αποπνικτικό χώρο. Ακόμα και αν δεν είστε λάτρης της γυμναστικής, μπορείτε και πάλι να αξιοποιήσετε αυτή την επιπλέον ώρα ημέρας με έναν απλό περίπατο στην γειτονιά σας, με ή χωρίς την συντροφιά ενός αγαπημένου σας προσώπου.

 

Αυξημένη Παραγωγικότητα

 

Η θερινή ώρα μπορεί να ασκήσει μεγάλη επιρροή και στην παραγωγικότητα σας. Καθώς η έκθεση στον ήλιο βελτιώνει την διάθεσή σας και προφυλάσσει από αρνητικά συναισθήματα, παράλληλα μπορεί να αυξήσει και την παραγωγικότητα στην εργασία σας, στα εκπαιδευτικά σας μαθήματα και σε οποιαδήποτε δραστηριότητα έχετε εντάξει μέσα στην ημέρα σας. Αν έχετε παρατηρήσει, κατά την διάρκεια της ημέρας, η διάθεση και η επίδοσή σας επηρεάζονται ανάλογα με το φως που υπάρχει έξω. Πολλές φορές, αυτό οδηγεί στο να χάνετε την συγκέντρωσή σας πριν την ολοκλήρωση της δουλειάς που έχετε αναλάβει. Μια επιπλέον ώρα φωτός, προσδίδει την ψευδαίσθηση ότι η μέρα αργεί να ολοκληρωθεί και έτσι δεν παύετε να αφιερώνετε την απαραίτητη ενέργεια εκεί που πρέπει, αλλά και να είστε αποδοτικοί.

 

Εξοικονόμηση ενέργειας

 

Όπως αναφέρθηκε αρχικά, η διαδικασία αλλαγής της ώρα ξεκίνησε προκειμένου να υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας. Με την αύξηση της ημέρας, η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος για παροχή φωτός μειώνεται, ωστόσο κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, υποστηρίζεται ότι υπάρχει μεγάλη χρήση κλιματισμού και κατά συνέπεια κατάχρηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, έπαψε να θεωρείται ωφέλιμη η διαδικασία αυτή και πλέον είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην αξιοποίηση άλλων πηγών ενέργειας. 

 

Η παραμονή σε θερινή ώρα όλο το χρόνο, μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της αποδοτικότητας της ηλιακής ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια είναι μια από τις πιο ελπιδοφόρες πηγές βιώσιμης ενέργειας και εντάσσεται σε ποικίλους τομείς. Εάν χρησιμοποιηθεί επομένως σωστά, οι ηλιακοί συλλέκτες έχουν την δυνατότητα να τροφοδοτήσουν μεγάλο μέρος των αναγκών για ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Το τέλος της αλλαγής της ώρας

 

Η αλλαγή της ώρας φαίνεται να αποτελεί πλέον μια πράξη συνήθειας και όχι τόσο θετικής συμβολής προς το περιβάλλον. Πολλά από τα παραπάνω δείχνουν να αναλογίζονται, το τελευταίο διάστημα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέτουν το 2021 ως το ξεκίνημα ισχύος της σταθερής ώρας. 

 

Εσείς τι θα προτιμούσατε; Να συνεχίσει να αλλάζει η ώρα ή να επιλέξουμε μεταξύ θερινής και χειμερινής και να παραμείνει σταθερή για όλο τον χρόνο;