Μικρές αποφάσεις για να συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος

αποφάσεις για το περιβάλλον

Έχετε αναλογιστεί ποτέ, ότι οι μικρές αποφάσεις που παίρνετε καθημερινά επηρεάζουν το περιβάλλον και την φύση;

Τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή και η επιρροή της στον πλανήτη είναι ένα φλέγον θέμα, που έχει αρχίσει και απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο. Ωστόσο, το μέγεθος του προβλήματος, μας δυσκολεύει να δούμε πως, μεμονωμένα, τα άτομα μπορούν να συνεισφέρουν στην προστασία του. Αλλά η αλήθεια είναι, πως είναι ευκολότερο από ότι αντιλαμβανόμαστε, να ενσωματώσουμε οικολογικές συνήθειες στην καθημερινότητά μας. Αν και αυτές οι πράξεις μπορεί να φαίνονται μικρές, όλες μαζί μπορούν να καταφέρουν την μεγάλη αλλαγή.

Ξεκίνησε ανακύκλωση

Η ανακύκλωση είναι το πιο απλό και σύνηθες βήμα για να ξεκινήσει κανείς τις οικολογικές του πράξεις. Όλοι έχουμε στην γειτονιά μας τουλάχιστον ένα μπλε κάδο ανακύκλωσης. Το μόνο που μας μένει να κάνουμε, είναι να τοποθετήσουμε μια ξεχωριστή σακούλα στο σπίτι, στην οποία θα πετάμε μόνο τα αντικείμενα που είναι φτιαγμένα από χαρτί, γυαλί και πλαστικό. Εάν τα αντικείμενα αυτά είναι συσκευασίες τροφίμων, είναι πολύ σημαντικό να τα ξεπλένουμε και να τα τοποθετούμε καθαρά μέσα στην σακούλα ανακύκλωσης. Εξίσου σημαντικό είναι, η σακούλα της ανακύκλωσης να επαναχρησιμοποιείται, ούτως ώστε να αδειάζετε τα αντικείμενα στον μπλε κάδο και να μην πετάτε κάθε φορά διαφορετική σακούλα.

Μείωσε την κατανάλωση πλαστικού

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, σημαντικό βήμα για την μείωση κατανάλωσης πλαστικού είναι η αποφυγή χρήσης πλαστικής σακούλας. Στα ψώνια σας, μπορείτε να έχετε μαζί σας μια πάνινη τσάντα ή οποιαδήποτε τσάντα πολλών χρήσεων, προκειμένου να μεταφέρετε τα πράγματά σας. Δεν είναι όμως μόνο οι πλαστικές σακούλες το πρόβλημα. Ένα μεγάλο ποσοστό πλαστικών μπουκαλιών καταλήγουν στα σκουπίδια, στους ωκεανούς και τα δάση και όχι στην ανακύκλωση. Ειδικά, αν ζείτε σε ένα μέρος όπου το νερό της βρύσης είναι πόσιμο, μπορείτε να χρησιμοποιείτε θερμός και γυάλινα μπουκάλια, μειώνοντας έτσι την ποσότητα του πλαστικού που καταλήγουν στα σκουπίδια. Τα αντικείμενα αυτά μπορείτε να τα έχετε οποιαδήποτε στιγμή μαζί σας, γεμίζοντάς τα με οποιοδήποτε ρόφημα της επιθυμίας σας, χρησιμοποιώντας και επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια.

Χρησιμοποίησε λιγότερο χαρτί

Είτε στην δουλειά, είτε στην σχολή, είτε στο σπίτι, μπορούμε να περιορίσουμε την χρήση χαρτιού. Όλοι διαθέτουμε, πλέον, μια ηλεκτρονική συσκευή, την οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να κρατήσουμε σημειώσεις, για να συντάξουμε ένα κείμενο ή για να δημιουργήσουμε οποιοδήποτε έγγραφο και να το στείλουμε ηλεκτρονικά. Η χρήση του email μας, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην μείωση κατανάλωσης χαρτιού, καθώς εκεί μπορούμε να λαμβάνουμε τους λογαριασμούς μας ή οποιοδήποτε ηλεκτρονικό εισιτήριο. Και πρακτικά να το δούμε, αυτό μειώνει και τον κίνδυνο να ξεχάσουμε το εισιτήριο μιας πτήσης ή μιας συναυλίας που τόσο καιρό περιμέναμε, καθώς έχουμε άμεση πρόσβαση σε αυτό μέσω του email μας.

Χρησιμοποίησε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Οι μπαταρίες δεν πρέπει να πετάγονται μαζί με όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια. Υπάρχουν ειδικά δοχεία σε καταστήματα που πουλάνε ηλεκτρικές συσκευές και σε super market, στα οποία μπορούμε να ανακυκλώσουμε τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες. Ωστόσο, αυτό που θα ήταν ακόμα πιο βοηθητικό για το περιβάλλον, είναι η χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών, προκειμένου να μην μπούμε καν στην διαδικασία να τις πετάξουμε.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα βήματα που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Και ένα μόνο από αυτά να εφαρμόσουμε στις συνήθειές μας, θα μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς τους ίδιους αλλά και για τις επόμενες γενιές. Εσύ θέλεις να συμβάλλεις; 

Σχετικά με την ανακύκλωση συσκευασιών στους μπλε κάδους μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ

Γενικές πληροφορίες για την ανακύκλωση μπορείτε να βρείτε εδώ